Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felelősség

 

Szeretne egy kutyát?

Jelenleg országszerte több ezer kutya várja a
menhelyeken, hogy örökbefogadják őket.
A menhelyen lévő kutyák közel 25 százaléka fajtatiszta.
Minden menhelyen élő kutya megérdemli, hogy szerető otthonra találjon!

Egy kutya örökbefogadása hatalmas felelősséggel jár, alaposan át kell gondolni!

Hol kezdjük?

Az Örökbefogadási Útmutató az örökbefogadás folyamatával kapcsolatos minden részletről igyekszik tájékoztatást adni. Többek között arról, hogy milyen szempontokat kell figyelembe vennie a leendő gazdinak, milyen kérdések merülhetnek fel az örökbefogadás és a kutyatartás kapcsán. Az Útmutató szándéka szerint segít minden oldalról mérlegelni a döntést, lehetőséget ad, hogy minden információ a rendelkezésünkre álljon, mielőtt az örökbefogadás és a kutyatartás mellett döntünk.

Tartalom

   1.  Mit kell átgondolni egy kutya örökbefogadása előtt?
   2.  Az örökbefogadás folyamata
   3.  Gyakori kérdések
   4.  A megfelelő otthon kialakítása
5.  Felelős kutyatartás


1. Mit kell átgondolnunk egy kutya örökbefogadása előtt?

oldal tetejére

Valóban szeretne kutyát?

Egy esős vasárnap reggelen gond nélkül kikelne a meleg ágyból, hogy kivigye a kutyáját sétálni? Készen áll annyi időt vele tölteni amennyit csak tud? Felkészült a napi minimum háromszori sétáltatásra?

Készen áll az eddigi életmódja megváltoztatására? Ha kutyája beteg lesz, biztosan tudja fedezni az orvosi költségeket? Legjobb barátja étkeztetésére és ápolására is felkészült mind anyagiakban, mind pedig lelkiekben?

Akár kölyök, felnőtt vagy idősebb kutyát szeretne örökbe fogadni, kutyája sok éven keresztül az Ön legjobb barátja lesz. Ugye Ön is szeretett négylábúja legjobb gazdája lesz hosszú éveken át?

A PEDIGREE® támogatja a menhelyen élő kutyák örökbefogadását.

A menhelyekről örökbefogadott kutyák legnagyobb része nem kölyökkutya. Valójában a legtöbb 2-3 éves vagy ennél idősebb. Az Útmutató ezen részében elsősorban a felnőtt és idősebb kutyákról, és azok szükségleteiről lesz szó.

Ha menhelyről fogadunk örökbe egy kutyát, akkor nem csak egy életet menthetünk meg! Kedvencünk befogadásával egy másik kutya számára helyet biztosítunk, vagy lehetővé tesszük, hogy egy kutya hosszabb ideig élhessen ott, így nagyobb esélye van, hogy örökbefogadják.

A menhelyről való örökbefogadás másik előnye, hogy a gazdi és a megmentett kutya között különleges kötelék alakul ki. Ha szívünkbe és otthonunkba fogadunk egy „árvát” gyakran különlegesen erős kapcsolat alakul ki, amely egy életre szóló hűséget, szeretetet és figyelmet jelenthet.

Kérjük, olvassa tovább a tájékoztatót, hogy kiderítse, döntése valóban megalapozott-e?

Miért szeretne kutyát?

Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen kutyát szeretnénk, gondoljuk át, mit is keresünk a leendő kedvencünkben? Szeretnénk, ha a gyerekek játszótársa lenne, vagy inkább egy idősebb ember társa, akit csendes sétákra kísérhet? Szeretné elvinni kocogni vagy inkább házat őrzi majd? Ha átgondoltan és jól választ a sok szomorú szempár közül, akkor közös életük nagy boldogságot és sok-sok szép közös élményt tartogat az Ön és kedvence számára is.

Milyen fajta kutyát szeretne?

Ha menhelyről választunk kutyát, akkor is érdemes mérlegelni, hogy milyen fajta kutyát szeretnénk örökbe fogadni. A menhelyes kutyák közel 25 százaléka fajtatiszta, de a keverékek legtöbbjéről a menhelyeken dolgozók jó eséllyel megállapítják a kutyák származását.

Ha labradort szeretne, valószínűleg könnyen talál majd egy imádnivaló labrador-rottweiler keveréket, amely mindkét fajta külső és belső tulajdonságait hordozza. Ha kicsit is bizonytalan vagy kérdései vannak a fajtatulajdonságokkal kapcsolatban, kérdezze meg a menhelyen dolgozókat!

Fontos az örökbefogadás időzítése is!

Egy menhelyen lévő kutya számára az örökbefogadás mindig időszerű, mindig egy szerető otthonra és gazdira vágyik a legjobban. Ha örökbe fogadtuk, ne hagyjuk cserben! Mielőtt otthonunkba fogadtuk, gondoljuk át nagyon alaposan, hogy ez a legjobb időpont egy négylábú befogadására? A kutyáknak is van lelkük, emlékeik, ők is sok törődésre és figyelemre vágynak - ami időt is igényel – különösen, ha ez az első otthonuk.

Gondolja át alaposan: ez a megfelelő időpont az ön életében arra, hogy ekkora kötelezettséget vállaljon? Jelenlegi életmódja lehetővé teszi, hogy segítsen kutyájának beilleszkedni az életébe? Sok kötelezettsége van jelenleg, vagy tudja kezelni továbbra is úgy feladatait, hogy új barátjától nem vesznek el időt?

Állandó pénzügyi kötelezettség

Pénzügyi helyzete lehetővé teszi, hogy eltartson egy kutyát és folyamatosan gondoskodjon róla? Egy kutya anyagi gondoskodása jelentős összeg is lehet.

A minőségi ételek, finomságok, rágcsálnivalók költségei mellett, játékokra, kutya fekhelyekre, állatorvosra, képzésre, ápolásra, orvosi ügyeletre és egyéb dolgokra is költeni kell. Mielőtt örökbefogad egy kutyát, érdeklődje meg ezeket a költségeket!

Helyszín, helyszín, helyszín

Házban vagy lakásban él? A belvárosban, a külvárosban vagy vidéken? Hadd oszlassuk el azt a tévhitet, hogy nem lehet nagy kutyát lakásban tartani. Ez nem igaz! Igazán nem számít, mekkora a lakásunk (vagy akár a házunk) – az a fontos, hogy az új kutyánk számára biztosítsuk minden nap azt a mozgást, amire szüksége van ahhoz, hogy egészséges és boldog legyen.

Szinte minden kutyafajtákról szóló könyvben találunk információt a kutyák mozgásigényéről.

Ha elég gyakran visszük a kutyánkat sétálni vagy a parkba, vidáman jön-megy majd a lakásban.

Valójában számos kistermetű kutyafajta (mint például a Jack Russel Terrier) több mozgást igényel, mint a nagyobb termetű kutyák.

A mozgás számít igazán

Ha figyelünk a kutyánk mozgásigényére, a lakásunk mérete nem igazán számít - akár a belvárosban, a külvárosban vagy vidéken élünk. Ha a városban van olyan park, ahol póráz nélkül sétáltathatjuk a kutyánkat, az mindig megfelelő, függetlenül attól, hogy hol van a lakhelyünk. A póráz nélküli sétáltatásra fenntartott helyek lehetővé teszik a kutyák számára, hogy annyit játszanak, amennyit csak akarnak, akár más kutyákkal, vagy játékokkal, mint a frizbi vagy a teniszlabda.

Emellett, a kutyáknak nincs szüksége udvarra, hogy fejlődjenek. Tulajdonképpen, elég hamar unalmassá válhat számukra, hogy a kertben lófráljanak. Az udvaron minden nap ugyanolyan szag van, nincsenek új, ösztönző élmények. Sokkal nagyon örömet jelent és érdekesebb a kutyák számára, ha sétálni visszük őket (főleg, ha különböző útvonalakat választunk) vagy kutyaparkokba megyünk. Így találkozhatnak más emberekkel és kutyákkal és más környezetet is megismerhetnek.

Számít az, hogy kan vagy szuka?

Valamennyit számít, ezért ezt is gondoljuk át, mielőtt az örökbefogadás mellett döntünk! A kan kutyák általában magabiztosabbak és dominánsabbak, míg a szuka kutyák ragaszkodóbbak és otthon-szeretőbbek. De természetesen ez csak nagy általánosságban igaz, hiszen minden kutya más.

2. Az örökbefogadás folyamata

oldal tetejére

Ha átgondoltuk az életmódunkat, a lehetséges fajtákat, a kutya nemét, akkor ideje megismernünk a menhelyről történő örökbefogadás folyamatát. A különböző menhelyek esetében ez a folyamat kis mértékben eltérhet, de mindenhol ugyanazok az alapvető lépések.

Első lépésként, mielőtt ellátogatunk a menhelyre, már előre előkészíthetjük otthonunkat a kutya befogadására - hátha azonnal megtaláljuk kedvencünket. Ezen kívül, érdemes venni néhány dolgot, amire szükség lesz, hogy minél gördülékenyebb legyen a beilleszkedés.

Ne adjuk fel!

Ha szükséges, látogassunk el annyiszor a menhelyre, ahányszor kell, hogy megtaláljuk a kutyánkat. Ne számítsunk arra, hogy első alkalommal megtaláljuk, mert lehet, hogy nem sikerül. Nagyon fontos, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb kutyát!

A menhelyre vihetünk magunkkal jegyzetfüzetet és tollat, hogy lejegyzeteljük azokat az információkat, amelyek a fontos kérdésekre vonatkoznak. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal digitális fényképezőgépet (néhány menhelyen lehet, hogy nem engedélyezik, a kutyák fotózását). A látogatás után szánjunk elég időt döntésünk meghozatalára, hiszen ha visszatérünk a menhelyre lehet, hogy elhozzuk azt a kutyát, aki ezután örökre a társunk lesz.

Jelentkezés örökbefogadásra

Könnyű első látásra beleszeretni egy kedves négylábúba, de mielőtt magunkkal vinnénk, töltsünk vele némi időt. Szinte minden menhely lehetőséget biztosít sétáltatásra, ezt használjuk ki és hétvégenként, vagy amikor időnk engedi legyünk kettesben a kutyával.

Az örökbefogadás némi papírmunkával jár, beleértve a legfontosabb dokumentum, az Örökbefogadási Kérdőív kitöltését. Ez számos kérdést tartalmaz, mint például:

 • Miért akar kutyát örökbe fogadni?
 • Hány személy él a háztartásban?
 • Mennyi időt tölt egy nap távol az otthonától?
 • Saját vagy bérelt házban, lakásban él?
 • Van más háziállata? Ezek az állatok ivartalanítottak, megkapták az aktuális védőoltásokat?
 • Előfordult már, hogy menhelyre vitt bármilyen állatot? Ha igen, milyen körülmények miatt?
 • Volt már háziállata? Ha igen, mi történt velük?
 • Tervezi a kutya ivartalanítását? (Sok menhelyen ezt automatikusan elvégzik, máshol nem)
 • Tervezi, hogy elviszi a kutyát kutyaiskolába?

Talán ezek közül a kérdések közül sok tolakodónak tűnhet, vagy esetleg az ön helyzete szempontjából jelentéktelenek. De ne felejtse el, hogy a kérdések célja az, hogy a kutyák a lehető legjobb otthonba kerüljenek, kiszűrje azokat az embereket, akik valószínűleg rosszul bánnának a kutyával, valamint, hogy a lehető legkisebb legyen a valószínűsége annak, hogy a kutya visszakerül a menhelyre.

Rövid interjú

Az örökbefogadási papírok kitöltése után a menhely dolgozója egy kis interjúban feltérképezi a kutyus jövőbeni életkörülményeit. Elképzelhető, hogy a háztartás több tagjával is beszélni szeretne, aminek csak is az a célja, hogy a kutya egész biztosan jó helyre kerüljön. Az örökbefogadás menete menhelyenként természetesen változhat!

Ezután, ha nincs szükség ivartalanításra – a legtöbb magyarországi menhely ivartalanítva adja örökbe a kutyákat -, máris hazavihetjük újdonsült, hálás kutyánkat!

Ha az örökbefogadás bármelyik fázisában kételkedni kezdünk magunkban, hallgassunk az ösztöneinkre és inkább ne vállaljuk a feladatot. Csak akkor fogadjunk örökbe egy menhelyen élő kutyát, ha 100 százalékig biztosak vagyunk dolgunkban!

3. Kérdések

oldal tetejére

Mindent, amit csak lehet, tudjunk meg a leendő kutyánkról! Mielőtt ellátogatunk a menhelyre, készítsünk listát a lehetséges kérdésekről, mint például:

 • Miért vár a kutya örökbefogadásra?
 • Tudunk valamit a kutya korábbi életéről?
 • Szobatiszta?
 • Előfordult már, hogy örökbefogadás után visszahozták? Ha igen, miért?
 • Milyen vérmérsékletű?
 • Van bármilyen viselkedési problémája?
 • Hogy viszonyul a gyerekekhez, macskákhoz és más kutyákhoz?
 • Ivartalanított?
 • Megkapta az aktuális védőoltásokat?
 • Van vagy volt bármilyen betegsége?
 • Gyógykezelés alatt áll?
 • Körülbelül mennyi idős?
 • Milyen ápolásra van szüksége?
 • Mennyi mozgásra van szüksége?
 • Milyen utasításokat ismer?
 • Jól vezethető pórázon?

Készítsünk jegyzeteket a menhelyen. Elég egy rossz válasz, és nem a megfelelő kutyát választjuk. És, ha ez így van, akkor a kutya számára sem Ön lesz a megfelelő tulajdonos! Ha tehát nem vagyunk 100 százalékig biztosak magunkban vagy a kutyában, menjünk haza és mérlegeljünk a jegyzeteink alapján.

4. Az otthonunk előkészítése

oldal tetejére

Az örökbe fogadott kutya a család legújabb tagja. A befogadás sikere azonban - az Ön, családja és a kutya számára is - az előkészületekben rejlik. Olvassa el az alábbiakat az új kutya megérkezésével kapcsolatos előkészületekről.

Mielőtt kutyánk belépne az új otthonába, vegyünk meg minden szükséges játékot és felszerelést (nyakörvet, pórázt, kefét, fésűt, ha kell, kutyaházat). Válasszunk tápanyagokban gazdag, a kutya korának megfelelő eledelt. Szagtalanító sprayre és néhány tisztító eszközre is szükség lehet.
Ha felkészültünk, minden figyelmünket a kutya beilleszkedésére fordíthatjuk. Ne felejtsük el, hogy az új kutyánk életében ez a változás - bár izgalmas - feszültséggel teli.
Egy-két ötlet a beilleszkedés segítésére:

Első a biztonság

Gondoskodjunk a lakás biztonságáról, szerezzünk be a kutya számára azonosító táblát és microchipet. Hasznos lehet, ha fényképet is készítünk róla arra az esetre, ha elkóborolna és „elveszett kutya” hirdetést kell kitennünk - ez a leglelkiismeretesebb kutyatulajdonossal is előfordulhat.

Megfelelő bemutatás

Ha vannak gyerekei, ők biztosan játszani akarnak vele, dédelgetni akarják majd. Legyünk óvatosak.
Biztosítsunk saját területet a kutya számára, ahol senki sem zavarja, ahol pihenhet, és egyedül lehet. Ahogy megszokja a környezetét, aktívvá válik és kapcsolatot teremt önnel és a háztartás többi tagjával is.

Házi szabályok

Most, hogy egy kutya került az otthonunkba, gondoskodjunk arról, hogy a háztartásban mindenki tisztában legyen a házban alkalmazandó új szabályokkal. Döntsük el például, hogy új kedvencünket felengedjük-e a kanapéra, és ezt a döntésünket következetesen tartsuk be.

A felnőtt kutya örömmel válik a család tagjává, és ha kezdettől fogva egyértelmű viselkedési szabályokat határozunk meg számára, akkor a kutya könnyebben be tud illeszkedni otthonunkba. A legtöbb négylábúnak körülbelül egy hónapra van szüksége arra, hogy kényelmesen érezze magát új otthonában - a szabályok meghatározása és követése a legjobb módszer ennek elősegítésére.

Saját odú

Keressünk egy meleg helyet, és alakítsuk ki csak a kutyus számára. Ha kutyaházat szeretnénk használni, ebbe tegyük be az ágyát és hagyjuk nyitva az ajtót. Az ágy lehet speciális, kemény PVC-ből készült, de idősebb kutyáknál, akik nem rágcsálnak, bármilyen anyagból készült kosarat használhatunk. Vannak olyanok kutyák, akik maguk néznek körül és választják ki a helyüket, ami lehet a fürdőszobától a konyháig bárhol.

Ez az „ő dolga”

Amikor a kutya először érkezik új otthonába, lehet, hogy körbenéz, hogy felfedezze és megszaglássza a helyszínt. De az is lehet, hogy letelepszik, szundít egy kicsit. Bármit is csinál, készítsük elő a dolgokat, hogy érezze: az otthonunk az ő új otthona is.

Mutassuk meg neki az etető és itató tálat, a játékait, az ágyát, az odúját és minden mást, amit érkezése előtt előkészítettünk. Derítsük ki, milyen eledelt kapott a menhelyen. A legjobb, ha pár napig megtartjuk azt a típusú táplálékot, amit a menhelyen megszokott, majd fokozatosan térjünk át az általunk választott élelemre.

Ha zavartnak vagy szomorúnak tűnik, egy játék vagy a saját odúja megnyugtathatják. Ha lehet, hozzunk valamit a menhelyről, ami az övé. Az első éjszakán egy ismerős illat is nyugtató lehet számára.

Külső lakhely avagy a kutyaház

Ha a városon kívül él, jó ötlet lehet egy kutyaház. A ház körülbelül kétszer olyan nagy legyen, mint a felnőtt kutya szélessége. Ha túl nagy a ház, a kutya fázni fog benne! Ahhoz azonban elég nagynak kell lennie, hogy kedvencünk kényelmesen fel tudjon benne állni, és meg tudjon benne fordulni.

Fontos, hogy a ház ne ázzon be se felülről, se alulról, emeljük fel a földtől! A házat szélvédett helyre tegyük, és védjük a bejáratot függönnyel, hogy a huzattól is óvjuk új pajtásunkat.

A kutyaház aljára tegyünk tiszta, friss illatú szénát vagy szalmát (körülbelül 13 cm vastagságban) és cseréljük, ha dohosodni kezd. Ne tegyünk a kutyaházba takarót és paplant, mert azok nedvessé válhatnak, és a kutyánk megfázhat.

Ahogy múlik az idő...

Amikor először visszük haza kiválasztottunkat, ne aggódjunk, ha még nincs meg minden fontos kutyakellék. Idővel kiismerjük a kutyust, és tudni fogjuk, mire van még szüksége ahhoz, hogy egészséges és nagyon boldog legyen. Rövid idő alatt tudni fogjuk, milyen benti és kinti játékokat szeret, mik a kedvenc finomságai, hogy ágyában vagy amellett alszik-e.

Előfordulhat vastag bundásoknál is, hogy reszket és kutyapulóverre van szüksége. Télen – ha nem akar kutyacsizmát viselni - mancsvédő krémet kell használni, hogy megvédjük puha tappancsait a jégtől és a hótól és nagyvárosokban a sótól.

Ha kellő körültekintéssel választunk, kutyánk hosszú éveken keresztül nagyszerű tagja és legjobb társa lehet a családnak.

5. A felelősségteljes kutyatartás

oldal tetejére

A kutyatartás csodálatos élmény, de sok munkát igényel, és nagy felelősséggel jár. Bár minden kutya (és tulajdonos) más, van néhány örökérvényű igazság, amelyek a felelősségteljes kutyatartás alapját képezik.

A kutya képzése

Ha egy kutyának megtanítunk néhány egyszerű szabályt, jól alkalmazkodó, illedelmes házi kedvenc válhat belőle. Ha újonnan örökbefogadott kutyánk nem ismer utasításokat, ideje orvosolni ezt a problémát!

Új társunknak meg kell tanítanunk a házi szabályokat, a helyes viselkedést. Attól kezdve, hogy hazahoztuk a menhelyről, meg kell tanítanunk arra, hogy nem szabad embereket megharapni vagy rágni, még játékból sem. Meg kell tanulnia azt is, hogy az indokolatlan ugatás nem helyes.

Bármilyen korú kutyák képzésének kulcsa, hogy felismerjük, kutyánk valóban örömet akar nekünk okozni. Dicsérjük és jutalmazzuk meg, ha a megfelelő módon viselkedik és reagáljuk szigorú "Nem"-mel, ha nem helyes a viselkedése.

Ha nem tudjuk kezelni egyedül a problémát, keressünk fel szakembert. Számos állatorvos és állateledel kereskedés szervez kutyaképzést is. Megtanulhatjuk, hogyan képezzük ki a kutyánkat, hogy az alapvető parancsoknak, mint ”marad”, ”ül” és „gyere” engedelmeskedjen, és arra is lehetőséget kap, hogy más kutyákkal ismerkedjen.

Ápolás

Ahhoz, hogy kutyánk a legjobb formában legyen, és jól érezze magát elengedhetetlen bundája rendszeres ápolása. Természetesen a hosszú szőrű és a vastag bundájú kutyák szőrét gyakrabban kell kefélni, mint a rövid szőrűekét. Néhány fajta rendszeres szakszerű nyírást igényel. Az állatorvos segít a körömvágásban és a fogtisztításban, és megmutatja, hogy a feladatok egy részét hogyan végezhetjük el mi magunk is.

A rendszeres ápolás a kötődés kialakulásában is segíthet nekünk és a kutyánknak, különösen akkor, ha korábban nem bántak vele megfelelően. Ez jó érzés neki, és éreztethetjük is vele, mennyire szeretjük és megbecsüljük.

Sétáljunk sokat!

Általános szabály, hogy a kutyáknak mind fizikai, mind lelki okok miatt is rendszeres sétára van szükségük. Ha sétálni visszük barátunkat, vezessük pórázon és tartsunk be minden helyi szabályt.

Ügyeljünk a tisztaságra!

Felelős kutyatulajdonosként a sétákon mindig legyen nálunk és használjuk is a műanyag tasakot! Ha tehetjük, a tasakot az erre a célra kihelyezett kukákba dobjuk be!

Elveszett kutyák

A kutyus elvesztése lehetséges, de könnyen megelőzhető. Gondoskodjunk róla, hogy a kutyánk mindig viseljen nyakörvet és azonosító cédulát, amin szerepel a telefonszámunk. A microchippel könnyen beazonosítható a kutya, ezért célszerű, ha a kutya microchip azonosítót is visel.

A tűzijáték, a petárdák és a viharok megijesztik a kutyákat. Ilyen alkalmakkor fokozottan figyeljünk rájuk oda! Ha a kutya mégis elveszett, érdeklődjünk a szomszédnál, a helyi állatkórházban, állatvédő szervezeteknél vagy a menhelyeken és természetesen az interneten.

Ha van rajta microchip, vegyük fel a regisztráló céggel a kapcsolatot. Amíg a kutyát meg nem találjuk, érdeklődjünk minden nap ezeken a helyeken.

Távol az otthontól

Nyaraláskor senki sem válik meg szívesen kedvencétől, de néhány esetben ez elkerülhetetlen. Át kell tehát gondolni, hogy amíg nyaralunk, hogyan lehet legjobban gondoskodni a kutyánkról. Az állatorvos biztosan tud néhány jó hírnévvel rendelkező kennelt ajánlani. Ha hosszabb nyaralásra megyünk, időben készüljünk fel!

Ha kennelben akarjuk elhelyezni a kutyánkat, szükség van a megfelelő oltásokra. Ha csak néhány napot töltünk távol, megkérhetünk egy szomszédot, hogy látogassák, sétáltassák és etessék meg a kutyát.

Kutyák és gyerekek

Kutya is lehet egy gyerek legjobb barátja, ha mindketten megtanulják, hogyan kell egymással játszaniuk.

A futással, kergetőzéssel járó játékokat mindig felnőtt felügyelete mellett szabad csak megengedni, amíg a kutya és a gyerek közötti maximális megértés ki nem alakul. A legtöbb kutya hűséges és megbízható társ, de ha nincs gyerekekhez szokva, gondos felügyelet mellett kell őket összeismertetni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Október / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 26401
Hónap: 392
Nap: 18